Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
13.04.2016.

Premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban obišli su danas u Subotici novi pogon fabrike mađarske kompanije „Masterplast“, uz poruku Orbana da ta investicija obezeđuje prosperitet Srbiji i Mađarskoj, ali i Evropi, jer će obezbediti zapošljavanje 200 Vojvođana.

Novi pogon mađarskog investitora u Subotici, u kojem će se proizvoditi staklena vuna, vredan je ukupno 7,5 miliona evra, od kojih kao podsticajnu meru Vlada Srbije izdvaja 23 odsto, odnosno dva miliona evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je tom prilikom Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje i ne ograničava Srbiju, a Srbija to poštuje i ceni.

„Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao je da je, kada su investitori iz „Masterplasta“ došli na sastanak u Beograd, video da ne veruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

„Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike“, naveo je Vučić.

Premijer kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama i izvozom podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu na bolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiju.

Mađarski premijer istakao je da je otvaranje novog pogona Masterplasta u Subitici hrabar korak, i da će obezbediti zapošljavanje 200 Vojvođana.

„Želeo sam da pristustvujem, jer ovaj čin ima i simbolično značenje, a to je da mi Mađari i Srbi imamo zajednički poduhvat za koji takođe treba velika hrabrost. Mi, zajedno sa Vučićem, želimo takvu Evropu u kojoj postoji jedna uspešna Srbija i uspešna Mađarska, a to se može realizovati ako smo partneri jedni drugima“, rekao je Orban.

On je istakao da je zato Mađarska zaunteresovana za uspeh Srbije, a da je nesporno i da je i Srbija zainteresovana da joj Mađarska bude uspešan komšija.

„Činjenica da je ovo značajan događaj i za Srbiju i za Mađarsku vidi se i na osnovu toga da je veliki broj ministara i premijera po kvadratnom metru“, primetio je Orban, zahvaljujući se Vučiću na podšci investiciji u Subotici.

Kaže da njemu kao premijeru Mađarske godi podrška preduzetnicima Mađarima iz Vojvodine.

Dodao je da na lokaciji gde je izgrađena fabrika postoje vredni i talentovani radnici i da će ta investicija omogućiti zapošljavanje ovdašnjih ljudi.

Premijer Vučić je poručio da će Vlada Srbije pomoći svima koji žele da investiraju u našu zemlju i da je otvoren za razgovore sa svim zainteresovanim investitorima.

Kako je prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja Ugovora između Republike Srbije i preduzeća Masterplast YU najavio direktor Masterplasta Tividar Bunford, nova fabrika površine 12. 000 kvadratnih metara imaće oko 200 mašina za pletenje i godišnje će proizvoditi 60 miliona metara staklene vune, a zapošljavaće oko 200 radnika.

„Masterplast“ je poznati proizvođač i distributer termoizolacionih materijala.