Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
07.04.2016.

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sa ministrima Željkom Sertićem i Rasimom Ljajićem otvaranju fabrike turske kompanije „Teklas automotive“ u Vladičinom Hanu i tom prilikom poručio da ovaj grad i deo Srbije ponovo „ustaju“ i postaju mesto gde građani mogu da rade i pristojno žive.

Vučić je nakon otvaranja fabrike, koja će zaposliti i do 1.200 radnika, najavio još investicija u tom kraju Srbije, kao i još investicija iz Turske.

Premijer je podsetio da je vlada dala 4,7 miliona evra subvencija za „Teklas automative“ da bi radnici u Vladičniom Hanu imali budućnost i nedvosmisleno znali da mogu da ostanu da žive u tom mestu i da će njihova deca imati gde da rade i dobro i pristojno žive.

„Ovo je veliki dan, ne samo za Vladičin Han, Pčinjski i Jablanički okrug, već i za celu Srbiju“, rekao je Vučić.

Navodeći da su fabrike u tom kraju Srbije prethodnih godina uništene, da je broj stanovnika u Vladičinom Hanu sa 28.000 pao na 21.000, Vučć je poručio da od danas taj grad ponovo ustaje i postaje mesto u kojem će se ljudi zapošljavati, postaje grad koji živi.

Vučić je rekao da će ta fabrika praviti automobilske delove za Mercedes, BMW, audi, folksvagen, škodu – najbolje evropske proizvođače i da ima perspektivu da proširi delatnost i proizvodnju i pravi nove fabrike u Vladičinom hanu.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/Tan2016 4 7 14748755 1
Premijer i ministri na otvaranju fabrike u Vladičinom Hanu

Navodeći da je u razgovoru sa radnicima video da su svi srećni što imaju posao i mogu da rade, Vučić je vlasniku fabrike poručio da takvu sreću i zahvalnost retko gde moći da vidi.

Vučić je svim radnicima poželeo mnogo godina uspešnog rada, pristojne plate i da mogu da žive u svom gradu i izdržavaju svoje porodice.

Premijer je rekao da ova fabrika nije kraj investicija za Vladičin Han i jug Srbije, ističući da vlada želi da se svaki građanin Srbije, bilo da živi u Vladičinom Hanu ili Beogradu, zna da država čini pođednako za svakog od njih.

Vučić je najavio da je za dovođenje novih investitora veoma važno da budu završeni i najvažniji putevi u tom delu Srbije, dodajući da će vrlo brzo otvoriti i deonicu Grabovnica-Grdelica u dužini od 5,8 kilometara, kao i put kroz Grdeličku klisuru.

Investicija će biti zaokružena do 2018. godine, uz 400 zaposlenih radnika u prvom kvartalu, do konačnih 1.200 radnika, kada se očekuje profit od 20 miliona evra.

Turski „Teklas automotive“ osnovan je 1971. godine sa glavnim akcentom na automobilsku industriju.

Kompanija projektuje, razvija i proizvodi sisteme za cirkulaciju fluida, brisače za kola, zajedno sa delovima protiv vibracije, za proizvođače originalnih delova širom sveta.

Ta kompanija u Srbiji, odnosno u Vladičinom Hanu, planira proizvodnju sistema za cirkulaciju fluida niskog pritiska.

Na ulasku u fabriku postavljeni su automobili opremljeni proizvodima te kompanije, koje je premijer obišao.

Premijer je posetu Vladičinom Hanu ranije danas počeo u fabrici za preradu voća i povrća Nektar, zatim fabriku za proizvodnju proizvoda na bazi biljnih masti i obranog mleka u prahu „Belanova 2014“, i pokrenuo prvu rekonstruisanu mašinu za proizvodnju alu – čelične užadi za dalekovode u fabrici „Smelting d.o.o.“.