Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.09.2017.

Изменама и допунама Закона о привредним друштвима створиће се предуслови за елиминисање пословања „на папиру“ и даљи развој концепта е-управе, дигитализацију пословања и ефикаснију комуникацију привреде са државним органима и привредних субјеката међусобно, изјавио је данас у Нишу в.д. помоћника министра привреде Душан Вучковић.

„Измене Закона ће привреди омогућити економичније и ефикасније пословање“, рекао је Вучковић на округлом столу „Представљање и дискусија о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима”, који је, као део јавне расправе о Нацрту закона о привредним друштвима одржан у Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

Вучковић је објаснио да се измене и допуне односе и на стварање правног основа да квалификовани електронски потпис чланова привредног друштва на оснивачком акту замени оверу потписа.

„Тиме се елиминишу трошкови овере потписа, а уједно се и скраћује време потребно за оснивање друштава“, рекао је помоћник министра привреде додајући да ће, према актуелним изменама, бити обавезна и регистрација адресе за пријем е-поште, али и даље усклађивање са европским прописима који се односе на прекогранично припајање/спајање друштва капитала, Европско друштво и Европску економску интересну групацију.

На округлом столу је речено и да нови закон, ако га Влада и Парламент усвоје у актуелној форми, доноси и уређен поступак смањења основног капитала код друштва с ограниченом одговорношћу, као и обавезну регистрацију огранка домаћег привредног друштва.

Битне измене и допуне односе се и на унапређење заштите права мањинских чланова друштва, принудни откуп и право на продају акција, као и на детаљно уређење института принудне ликвидације.

Округли сто је организован у оквиру Програма јавне расправе о Нацрту закона, у сарадњи Министарства привреде и Привредне коморе Србије – Регионална комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

Округли столови у оквиру јавне расправе о овом Нацрту биће организоване и 28. септембра у Новом Саду и 4. октобра 2017. године у Београду.