Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.10.2019.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић присуствовала је данас представљању новог програма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), којим ће се српским малим и средњим предузећима, кроз кредитне линије, ставити на располагање 40 милиона евра.

 

Новац је предвиђен за инвестициона улагања кроз која се унапређује заштита животне средине, квалитет и безбедност производа и безбедност на раду. Предузетници у Србији ће до ових средстава моћи да дођу преко две партнерске банке – Интезе и Уникредит. Када заврше улагање, 15 одсто инвестиције могу да финансирају бесповратним средствима Европске уније, која је у те сврхе определила шест милиона евра.

 

Обрадовић Јовановић је рекла да овај пројекат представља значајну подршку МСП сектору у Србији и изразила је наду да ће бројна предузећа искористити прилику да унапреде пословање, конкуретност и повећају обим извоза.

 

Помоћница министра привреде је навела и да је веома значајно да банкарски кредити буду приступачнији малим и средњим предузећима.

 

„Министарство привреде је, у партнерству са колегама из ЕУ и међународним финансијским институцијама, доста урадило у претходном периоду како би се ова понуда кредита приближила МСП сектору, значајно се ослањајући на механизам гаранција“, навела је Обрадовић Јовановић.

 

Регионална директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи рекла је да је један од главних изазова придруживања ЕУ побољшање конкурентности домаће економије како би могла да се такмичи са земљама Уније.

 

„Овај програм управо то чини, помаже српским фирмама да се приближе у квалитету и стандардима својим колегама из ЕУ“, истакла је Харгитаи.

 

Обрадовић Јовановић је додала да се Министарство привреде, настојећи да подржи МСП сектор, ослања и на национални буџет, из којег сваке године у те сврхе издваја све већа средства.

 

„Програми министарства су базирани на комбинацији бесповратних средстава и повољних кредита. Ове године је већ опредељено 2,2 милијарде динара кроз три наша програма који се односе на развојне пројекте, набавку нове опреме и алата, и кроз програм за почетнике у пословању “, рекла је Обрадовић Јовановић и додала да је кроз те програме подржано више од 1.000 предузећа.