Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.11.2018.

Представници Европског инвестиционог фонда (ЕИФ) потписали су данас уговоре са пет партнерских банака, којима се, уз гаранције од 20 милиона евра, омогућава кредитирање бар 1.250 малих и средњих предузећа у Србији, укупном сумом кредита од 180 милиона евра.

Потписивању споразума између представника банака и ЕИФ-а у Београду, присуствовали су премијерка Ана Брнабић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Уговор је део пројекта „ЕУ за Србију – финансирање МСП“, који финансира Европска унија, спроводи ЕИФ, а реализује се на иницијативу Министарства привреде.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац захвалио је Европској унији што је прихватила иницијативу Министарства привреде и обезбедила 20 милиона евра из ИПА фондова за овај значајан пројекат.

 

”Циљ нам је био да обезбедимо најбољи могући приступ повољним зајмовима за мала и средња предузећа како бисмо подстакли раст и развој сектора МСП. Драго нам је да су се за то заинтересовале банке, да смо на истом курсу и захваљујући заједничком деловању обим зајмова је знатно премашио првобитна очекивања. Процењује се да ће око 180 милиона евра у повољним зајмовима бити на располагању за најмање 1.250 малих и средњих предузећа”, изјавио је Тривунац.

Премијерка Брнабић је истакла да је развој малих и средњих предузећа кључан за одрживи раст српске економије.

„Захвална сам Европској унији, Европском инвестиционом фонду, Европској инвестиционој банци и локалним банкама на њиховој подршци овом пројекту. Овај програм ће омогућити предузетницима да даље развијају свој бизнис и да јачају српску економију. То је још један елеменат који придодајемо целом сету мера, од инвестиција у образовању и науци, затим изменама кључних закона у пословању, до пореских олакшица, како бисмо трансформисали српску економију и омогућили иновације које подстичу потребни раст. Ово је важан корак у коришћењу сјајних могућности које нам је донела Четврта индустријска револуција означена као дигитализација“, рекла је премијерка Брнабић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици је указао да је приступ финансијама често једна од препрека за фирме у Србији, нарочито за мале.

„Овај пројекат ће им омогућити да постану конкурентније. Дакле, овај фонд даје нови подстрек не само тим предузећима већ читавој српској привреди”, рекао је Фабрици.
Директор програма у оквиру ЕИФ-а Хуберт Котоњи је рекао да, селекцијом пет банака које ће спровести програм ЕУ за Србију – финансирање МСП, ЕИФ помаже банкама да побољшају финансијске услове које нуде малим и средњим предузећима као крајњим корисницима- То ће, како је рекао, допринети запошљавању и привредном расту у Републици Србији.

Гаранцијска шема је развијена под окриљем Програма за развој предузећа и иновације Западног Балкана (WБ ЕДИФ), платформе за сарадњу између Европске комисије и финансијских институција које послују у региону са циљем обезбеђивања финансирања и подршке малим и средњим предузећима (МСП).

Уговори су потписани са представницима Рајфајзен, Уникредит, Интеза, Прокредит и Комерцијалне банке. Бољи услови које ће гаранцијска шема обезбедити односе се на ниже каматне стопе или мања средства обезбеђења, дуже рокове доспећа или комбинацију ових елемената.

Планирано је да у наредне три године, са доприносом од 20 милиона евра, буде активирано до 180 милиона евра у виду повољних зајмова.