Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
20.11.2018.

Predstavnici Evropskog investicionog fonda (EIF) potpisali su danas ugovore sa pet partnerskih banaka, kojima se, uz garancije od 20 miliona evra, omogućava kreditiranje bar 1.250 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ukupnom sumom kredita od 180 miliona evra.

Potpisivanju sporazuma između predstavnika banaka i EIF-a u Beogradu, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ugovor je deo projekta „EU za Srbiju – finansiranje MSP“, koji finansira Evropska unija, sprovodi EIF, a realizuje se na inicijativu Ministarstva privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac zahvalio je Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i obezbedila 20 miliona evra iz IPA fondova za ovaj značajan projekat.

 

”Cilj nam je bio da obezbedimo najbolji mogući pristup povoljnim zajmovima za mala i srednja preduzeća kako bismo podstakli rast i razvoj sektora MSP. Drago nam je da su se za to zainteresovale banke, da smo na istom kursu i zahvaljujući zajedničkom delovanju obim zajmova je znatno premašio prvobitna očekivanja. Procenjuje se da će oko 180 miliona evra u povoljnim zajmovima biti na raspolaganju za najmanje 1.250 malih i srednjih preduzeća”, izjavio je Trivunac.

Premijerka Brnabić je istakla da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije.

„Zahvalna sam Evropskoj uniji, Evropskom investicionom fondu, Evropskoj investicionoj banci i lokalnim bankama na njihovoj podršci ovom projektu. Ovaj program će omogućiti preduzetnicima da dalje razvijaju svoj biznis i da jačaju srpsku ekonomiju. To je još jedan elemenat koji pridodajemo celom setu mera, od investicija u obrazovanju i nauci, zatim izmenama ključnih zakona u poslovanju, do poreskih olakšica, kako bismo transformisali srpsku ekonomiju i omogućili inovacije koje podstiču potrebni rast. Ovo je važan korak u korišćenju sjajnih mogućnosti koje nam je donela Četvrta industrijska revolucija označena kao digitalizacija“, rekla je premijerka Brnabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici je ukazao da je pristup finansijama često jedna od prepreka za firme u Srbiji, naročito za male.

„Ovaj projekat će im omogućiti da postanu konkurentnije. Dakle, ovaj fond daje novi podstrek ne samo tim preduzećima već čitavoj srpskoj privredi”, rekao je Fabrici.
Direktor programa u okviru EIF-a Hubert Kotonji je rekao da, selekcijom pet banaka koje će sprovesti program EU za Srbiju – finansiranje MSP, EIF pomaže bankama da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima- To će, kako je rekao, doprineti zapošljavanju i privrednom rastu u Republici Srbiji.

Garancijska šema je razvijena pod okriljem Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana (WB EDIF), platforme za saradnju između Evropske komisije i finansijskih institucija koje posluju u regionu sa ciljem obezbeđivanja finansiranja i podrške malim i srednjim preduzećima (MSP).

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Rajfajzen, Unikredit, Inteza, Prokredit i Komercijalne banke. Bolji uslovi koje će garancijska šema obezbediti odnose se na niže kamatne stope ili manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata.

Planirano je da u naredne tri godine, sa doprinosom od 20 miliona evra, bude aktivirano do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.