Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.02.2021.

U 30 opština i gradova u kojima se realizuje 119 investicionih projekata koji su podržani sredstvima podsticaja Ministarstva privrede, u periodu od 2016. do 2020. godine, zaposleno je 53.000 osoba, pokazala je studija „Analiza efekata dodele sredstava podsticaja i drugih instrumenata podrške investicionim projektima“ rekao je načelnik odeljenja za investicije Branislav Pejčić.

Od ukupnog broja zaposlenih njih 2.000 je iz domaćinstava u kojima su ostali članovi nezaposleni.

Navedena studija pokazala je kao konkretne koristi od projekata angažovanje 12.600 domaćih kooperanata, godišnji plasman proizvoda na ino-tržištu od preko 2 milijarde evra, ukupno prometovani porez na dodatu vrednost 340 miliona evra, što predstavlja samo neke od socioekonomskih i fiskalnih benefita za lokalnu zajednicu i konsolidovani budžet Republike Srbije.

Pejčić je ovom prilikom pozvao jedinice lokalne samouprave da nastave promovisanje politike ulaganja u svojim sredinama.

Prema njegovim rečima jedan od osnovnih zaključaka na primeru projekata koji su analizirani je da se za samo 16 meseci isplati ono što se dodeli kroz finansijske podsticaje putem prihoda od naplaćenog poreza na zarade i doprinosa i isplaćene neto zarade, što je odličan pokazatelj opravdanosti politike podsticaja kao sastavnog dela politike ulaganja u privlačenju domaćih i stranih investitora.