Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.10.2019.

На Дуинг бизнис листи за 2020. годину, која према лакоћи пословања рангира 190 земаља света, Србија је у области заштите мањинских акционара напредовала за чак 46 места, а у категорији решавања стечаја за осам позиција, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

„Kада направите искорак и резултате какве смо направили у овој години, онда има разлога да будемо задовољни. Скоком у ове две области, суштински смо допринели померању Србије и достизању 44. места на овогодишњој листи“, рекао је Стевановић.

Министарство привреде је, како каже, нарочито поносно на резултат који је остварен кроз измене Закона о привредним друштвима, у области заштите малих акционара.

„Само по овом критеријуму смо напредовали за 46 места и нашли се на 37. месту у свету. То смо дуговали Влади Србије, председнику Републике и целој земљи, јер по том питању у претходној години нисмо имали искорака. Зато смо у међувремену много радили да то променимо“, навео је Стевановић за ТВ Прва.

Државни секретар је објаснио да је кроз измене Закона о привредним друштвима, примера ради, омогућено мањинским члановима друштава са ограниченом одговорношћ да и они заказују скупштине и да мењају дневни ред, а уведена је и обавеза акционарским друштвима да исплате дивиденде у року од шест месеци.

„Порадили смо и на контроли послова и трансакција које могу да представљају лични интерес за директоре. Директори су сада у обавези да све трансакције објављују на сајту у року од три дана“, прецизирао је Стевановић.

Говорећи о поступку стечаја, Стевановић је објаснио да је остварен значајан помак од осам позиција у тој области, додајући да има још простора за напредовање.

„Kада говоримо о стечају, значајно смо унапредили позицију поверилаца тако што смо им дали могућност да учествују у избору стечајног управника, чиме директно утичу на ефикасност поступка. Са друге стране, дали смо им могућност да на дневном нивоу добијају информације од стечајних управника.“, рекао је он.

Када је реч о пласману на Дуинг бизнис листи, предстоји још много посла, поручио је Стевановић истичући да се већ од понедељка наставља са радом, како би и у наредном извештају о лакоћи пословања, Србија остварила још бољи пласман.