Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.10.2019.

Na Duing biznis listi za 2020. godinu, koja prema lakoći poslovanja rangira 190 zemalja sveta, Srbija je u oblasti zaštite manjinskih akcionara napredovala za čak 46 mesta, a u kategoriji rešavanja stečaja za osam pozicija, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

„Kada napravite iskorak i rezultate kakve smo napravili u ovoj godini, onda ima razloga da budemo zadovoljni. Skokom u ove dve oblasti, suštinski smo doprineli pomeranju Srbije i dostizanju 44. mesta na ovogodišnjoj listi“, rekao je Stevanović.

Ministarstvo privrede je, kako kaže, naročito ponosno na rezultat koji je ostvaren kroz izmene Zakona o privrednim društvima, u oblasti zaštite malih akcionara.

„Samo po ovom kriterijumu smo napredovali za 46 mesta i našli se na 37. mestu u svetu. To smo dugovali Vladi Srbije, predsedniku Republike i celoj zemlji, jer po tom pitanju u prethodnoj godini nismo imali iskoraka. Zato smo u međuvremenu mnogo radili da to promenimo“, naveo je Stevanović za TV Prva.

Državni sekretar je objasnio da je kroz izmene Zakona o privrednim društvima, primera radi, omogućeno manjinskim članovima društava sa ograničenom odgovornošć da i oni zakazuju skupštine i da menjaju dnevni red, a uvedena je i obaveza akcionarskim društvima da isplate dividende u roku od šest meseci.

„Poradili smo i na kontroli poslova i transakcija koje mogu da predstavljaju lični interes za direktore. Direktori su sada u obavezi da sve transakcije objavljuju na sajtu u roku od tri dana“, precizirao je Stevanović.

Govoreći o postupku stečaja, Stevanović je objasnio da je ostvaren značajan pomak od osam pozicija u toj oblasti, dodajući da ima još prostora za napredovanje.

„Kada govorimo o stečaju, značajno smo unapredili poziciju poverilaca tako što smo im dali mogućnost da učestvuju u izboru stečajnog upravnika, čime direktno utiču na efikasnost postupka. Sa druge strane, dali smo im mogućnost da na dnevnom nivou dobijaju informacije od stečajnih upravnika.“, rekao je on.

Kada je reč o plasmanu na Duing biznis listi, predstoji još mnogo posla, poručio je Stevanović ističući da se već od ponedeljka nastavlja sa radom, kako bi i u narednom izveštaju o lakoći poslovanja, Srbija ostvarila još bolji plasman.