Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.03.2015.

Женско предузетништво један је од великих потенцијала за развој микро, малих и средњих предузећа и могући озбиљан извор новог запошљавања, речено је данас на првом Форуму женског предузетништва.
Међу запосленим женама, међутим, како је указано, тек 12,8 одсто обавља самостални посао.
Државни секретар Министарства привреде Милош Петровић изјавио је да је 26. марта усвојена Стратегија за развој малих и средњих предузећа, у којој је делом обухваћено и женско предузетништво.
Он је навео да је приметно да мала и средња предузећа, али и жене предузетници имају потешкоће да обезбеде изворе финансирања и гаранције за кредите.
Према његовим речима, Влада је спремна да помогне, а у том смислу потребна је сарадња владиног и невладиног сектора.
„Наш циљ је да мала и средња предузећа изведемо на прави пут, да им нађемо тржиште и да превазиђу ситуацију и кризу која је све погодила, али и да сачувају људски потенцијал“, рекао је Петровић.
Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, истакла је да је задатак владе да створи амбијент и услове да се жене укључе у посао и буду заступљене као самосталне предузетнице.
Зато је, према њеним речима, други корак да се разговара са банкама и помогне у ситуацијама када се јављају проблеми.
Председник ПКС Марко Чадеж поручио је да код нас данас нема важнијег посла од повећања продуктивности и конкурентности компанија, раста извоза и производње, као и отварања нових радних места.
Он је указао да је пред женама доста баријера које им додатно оптерећују предузетничке кораке, почев од родне дискриминације и стереотипа, недовољно развијене бриге о деци до усклађивања породичних и пословних обавеза, уз већ отежавајући различити однос жена и мушкараца према предузетништву.
Председница Фонда за социјалне и демократске иницијативе Наташа Милојевић истакла је да је циљ да се жене предузетнице удруже и да тако удружене комуницирају са државом.
Прву конференцију Форума за развој предузетништва у Србији заједно су организовали Европски покрет у Србији и ПКС, уз подршку владиног Координационог тела за родну равноправност.