Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.03.2015.

Žensko preduzetništvo jedan je od velikih potencijala za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i mogući ozbiljan izvor novog zapošljavanja, rečeno je danas na prvom Forumu ženskog preduzetništva.
Među zaposlenim ženama, međutim, kako je ukazano, tek 12,8 odsto obavlja samostalni posao.
Državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović izjavio je da je 26. marta usvojena Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u kojoj je delom obuhvaćeno i žensko preduzetništvo.
On je naveo da je primetno da mala i srednja preduzeća, ali i žene preduzetnici imaju poteškoće da obezbede izvore finansiranja i garancije za kredite.
Prema njegovim rečima, Vlada je spremna da pomogne, a u tom smislu potrebna je saradnja vladinog i nevladinog sektora.
„Naš cilj je da mala i srednja preduzeća izvedemo na pravi put, da im nađemo tržište i da prevaziđu situaciju i krizu koja je sve pogodila, ali i da sačuvaju ljudski potencijal“, rekao je Petrović.
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, istakla je da je zadatak vlade da stvori ambijent i uslove da se žene uključe u posao i budu zastupljene kao samostalne preduzetnice.
Zato je, prema njenim rečima, drugi korak da se razgovara sa bankama i pomogne u situacijama kada se javljaju problemi.
Predsednik PKS Marko Čadež poručio je da kod nas danas nema važnijeg posla od povećanja produktivnosti i konkurentnosti kompanija, rasta izvoza i proizvodnje, kao i otvaranja novih radnih mesta.
On je ukazao da je pred ženama dosta barijera koje im dodatno opterećuju preduzetničke korake, počev od rodne diskriminacije i stereotipa, nedovoljno razvijene brige o deci do usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza, uz već otežavajući različiti odnos žena i muškaraca prema preduzetništvu.
Predsednica Fonda za socijalne i demokratske inicijative Nataša Milojević istakla je da je cilj da se žene preduzetnice udruže i da tako udružene komuniciraju sa državom.
Prvu konferenciju Foruma za razvoj preduzetništva u Srbiji zajedno su organizovali Evropski pokret u Srbiji i PKS, uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.