Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
05.03.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић поводом Дана жена, а на иницијативу Удружења женског предузетништава „Надежда Петровић – Чачак“, посетила је фирме „SuperBox” i „Dessert Čačak”, где је указала на значај женског предузетништва у Републици Србији.

„Драго ми је што смо данас у домаћим фирмама којим успешно руководе жене које могу да буду пример другима. Оснаживање жена које желе да се отисну у предузетничке воде и покрену свој бизнис један је од приоритета рада ресора којим руководим. Први пут ове године Министарство привреде определило је средства у висини од 100 милиона динара за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене и младе, како бисмо им помогли у првим, најризичнијим годинама бављења предузетништвом. Поводом дана жена позвала бих све даме које желе да се отисну у предузетничке воде да то и учине, а ресорно Министарство ће им пружити максималну подршку у томе”, рекла је министарка.

Атанасковић је истакла да је ово још једна у низу посета локалним самоуправа, које организује Министарство привреде уз подршку Привредне коморе Србије, а са циљем разговора на тему унапређења привредног амбијента и промоције програма подршке који су им на располагању током ове године.

Министарка је подсетила да поред програма намењеног женама и младима, Министарство привреде обезбедило бесповратна средстава за још три програма финансијске подршке, малим и средњим предузећима и предузетницима.

“За набавку опреме опредељено је 1,55 милијарди динара, за развојне пројекте 200 милиона динара, а за почетнике у пословању 150 милиона динара. Поред тога, обезбедили смо и сет услуга који подразумева неопходне информације, бесплатне обуке, саветодавне услуге и менторинг, што је некада значајније од новца”, објаснила је министарка.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је значај подршке Министарства локалним привредницима.
„Са министарком смо у уторак имали разговором у њеном кабинету, а она је већ данас у Чачку. Нашу министарку краси знање и искуство у привреди. Трудимо се да кроз заједнички ангажман оснажимо наш домаћи привредни сектор“, рекао је он.

УПЖ „Надежда Петровић“, које окупља преко 50 предузетница, власница и директорки успешних фирми, залаже се за подршку и помоћ предузетницама из Чачка и околине, посебно младим особама које желе да покрену сопствени посао.

“Посета министарке Атанасковић даје нам уверење да је афирмација и оснаживање женског предузетништва глобална тежња коју је наша држава препознала и конкретним мерама подржала као решење за одрживу пословну будућност.

Програми Mинистарства привреде од виталног су значаја за привреду. Ми као мајке предузетнице добијамo додатну снагу да се боримо да наша деца остану у Србији или да се у њу што скорије врате”, рекла је председница Удружења Весна Баур.

Власница фирме „SuperBox“ Мирјана Тутуновић рекла је да је њена фирма корисник средстава Министарства привреде из програма „Подстицање предузетништва кроз развојне пројекте 2020“, као и Kовид средстава за ликвидност.

Према њеним речима поред кредита, из сопствених средстава су извршили улагање у проширење капацитета, данас запошљавају 20 радника, а током пандемије су чак повећали број запослених.

Зорица Селаковић власница фирме „Dessert Čačak“ која се бави производњом торти и колача, и која запошљава око 30 радника, добитница је многобројних признања – Жена змај, Амбасадорка женског прдузетништва, Доброчинитељка за 2020 годину. Упркос изузетно тешком периоду и 90 одсто обустављеној производњи током пандемије, донирала је торте и колаче волонтерима и запосленима у здравственим установама.

„Изузетно ми је драго што сам имала прилику да угостим министарку Атанасковић, жену која разуме шта је привреда, али и са којима се тешкоћама сусрећемо. Својим доласком дала нам је снагу да наставимо даље, а младим женама да се отисну у предизетничке воде“, рекла је Селаковић.